Denne video er en forsmag på kurset. Start kurset for at se alle lektioner og hente kursusmaterialet.

Om kurset

Udgivet d. 2025-02-10

Tælle- og regnestrategier

Varighed ca. en time

Det er naturligt for eleven at tælle sig frem i det første skoleår, også selv med meget små tal. Eleverne kan tælle på fingre eller tælle højt som en naturlig del af det at tælle. Man kan umiddelbart godt tro, at eleverne af sig selv holder op med at tælle, når de bevæger sig op gennem skoleforløbet. Dette er dog ikke altid tilfældet, og vi ved i dag, at elever i matematikvanskeligheder har rigide og simple tællestrategier, hvorfor nogle elever kan ses tælle på fingrene eller have svært ved at overskue simple regnestykker sent op i skoleforløbet.
Eleverne har i matematikundervisningen brug for at blive hjulpet til at udvikle flere og fleksible tælle- og regnestrategier gennem undervisningsaktiviteter helt fra de begynder i grundskolen.
For at planlægge og gennemføre undervisning, hvor eleverne får mulighed for at udvikle deres tælle- og regnestrategier, er det vigtig, at underviseren har en faglig viden om tælle- og regnestrategier, hvilket dette kursus netop giver. Kurset giver dig et indblik i forskellige tælle- og regnestrategier samt et bud på, hvordan du kan arbejde med dem i din undervisning.

Mål for kurset

  • At få viden om, hvorfor der bør undervises i tælle- og regnestrategier i matematik

  • At få indblik i de forskellige tællestrategier i matematik  

  • At få indblik i de forskellige regnestrategier i matematik

  • At give konkrete bud på, hvordan undervisning kan struktureres for at styrke elevernes tællestrategier og senere regnestrategier

Kurset gennemføres med en vekselvirkning mellem oplæg og eksempler fra praksis, og der præsenteres undervejs små øvelser, der får deltageren til at reflektere over sin egen strategibrug.

Målgruppe

Kurset henvender sig til lærere, pædagogisk personale, skoleledere og andre i kommunen med interesse for emnet.

Lektioner

1.  Velkomst og tjek ind på kursets form og indhold

Hvad siger læseplanen for matematik om strategiarbejdet i matematik?
Gennemgang af enkelte forskningsresultater, som peger på vigtigheden af at arbejde med tælle- og regnestrategier.

6 minutter

2.  Tællestrategier i de yngste klassetrin

Gennemgang af forskellige tællestrategier, som tager sit udgangspunkt i de første begyndende strategier og bygger oven på. Herunder eksempler på, hvordan elever med svage strategier arbejder.

9 minutter

3.  Arbejdet med tællestrategier i praksis

Her sættes der fokus på, hvordan man differentierer mellem de forskellige elever, hvordan man hjælper elever til at bygger videre på de anvendte strategier. Der gives eksempler på hvordan undervisning kan tilrettelægges.

11 minutter

4.  Regnestrategier i plus og minus

Som en naturlig forlængelse af tællestrategier, ser denne lektion nærmere på forskellige strategier inden for plus og minus, når eleverne arbejder med større tal. Strategierne bygger på elevernes talforståelse.

15 minutter

5.  Regnestrategier i gange og division

I denne lektion præsenteres forskellige bud på strategier, der kan arbejdes med inden for gange og division. Disse strategier kan give bud på, hvordan nogle elever allerede arbejder, og hvordan man kan støtte eleverne i deres talforståelse og positionssystemet.

15 minutter

6.  Arbejdet med regnestrategier i praksis

Denne sidste lektion tager dig med i praksis, og her gives der bud på, hvordan der arbejdes med forskellige strategier i undervisningen.

10 minutter

Marie Uldall

Marie Uldall

Pædagogisk konsulent hos Dafolo

Marie Uldall er uddannet lærer med 12 års erfaring i grundskolen - som lærer, vejleder og ressourceperson. Hun er uddannet matematikvejleder og har en kandidatgrad i didaktik i matematik. Marie har de seneste år arbejdet som pædagogisk konsulent hos Dafolo - pædagogik og læring. Hun har forestået kompetenceudviklingsforløb i kommuner, på skoler og i dagtilbud, der har udvikling og forankring for øje gennem overskrifter som undersøgende matematik og matematisk forståelse, skoleudvikling gennem f.eks. co-teaching, formativ evaluering samt forløb med fokus på at skabe læringsrum med deltagelsesmuligheder for alle børn.