Denne video er en forsmag på kurset. Start kurset for at se alle lektioner og hente kursusmaterialet.

Om kurset

Udgivet d. 2023-08-24

Bæredygtighed i madkundskab

Varighed 33 minutter

Mere bæredygtighed i køkkenet uden at det koster en krone
Bæredygtighed i madkundskab tager udgangspunkt vi skal gøre noget anderledes og gennem vores indtag og produktion af fødevarer kan bidrage positivt i den grønne omstilling. Bæredygtighed i madkundskab lægger ikke op til en diskussion om vi skal gøre noget for at rette op klimakursen – premisen er derimod at vi er bagud og vi skal handle nu. Kurset tager sit afsæt i at målet som minimum er at eleverne skal kunne lave den mad der skal til for at de kan lave og vælge retter der går i spænd med klimakostrådene og kravet om en grøn omstilling.

Skolekøkkenet er et godt sted at tage fat. Skolekøkkenet er et fantaktisk læringsrum både for at lære hvordan man i praksis laver maden, der skal sikre et sundere liv for den enkelte og sikre et stabilt klima for os alle. Mit navn er Uffe Truelsen, Jeg er uddannet kok og AU i ledelse. Jeg har arbejdet små og store køkkener i over 20 år og så har jeg undervist og inspireret en masse børn, unge og voksne gennem mit arbejde i køkkener, klasselokaler og spisesalen rundt om i landet. Når jeg ikke laver onlinekurser til dig, så arbejder jeg med at skabe bedre forudsætninger for at den bæredygtige omstilling kan lykkes gennem mit konsulentfirma Køkkenkultur. Jeg taler med køkkenfolk, lærere, skoleledere, råvarerproducenter og store organisationer om hvad vi kan gøre for at bidrage positivt i den grønne omstilling.

Mit udgangspunkt er altid måltidet og hvad det kan skabe af forandring, fællesskab og begejstring Kurset har ikke fokus på selve didaktikken i madkundskab – det bilder jeg mig ikke ind at jeg teoretisk ved nok om. Kurset er derimod fyldt med en masse praktisk undervisnings og formidlingserfaring, ideer til at få et grønnere fokus i undervisningen og forhåbentligt kaste en masse god energi til jer der hver dag møder eleverne ude i skolekøkkenerne Jeg håber at I lyst til at kigge med på mit kursus der skal inspirere til altid at have et reelt bæredygtigt udgangspunkt i undervisning.

Læringsmål

  • Bliver inspireret til at have et større fokus på bæredygtighed i undervisningen
  • Kurset bidrager til at øge underviserens fokus på klimakostrådene
  • Faglig inspiration

Målgruppe

Kurset henvender sig til lærere, pædagogisk personale, skoleledere og andre i kommunen med interesse for emnet.

Lektioner

1.  Introduktion

Vi introducerer underviser og kursets formål.

3 minutter

2.  Fællesmål

Vi taler om hvordan bæredygtighed og fæleesmål passer sammen. 

5 minutter

3.  Win Win

Vi taler om ordet bæredygtighed, og vi kommer ind på hvad der egentlig er rigtig bæredygtighed - både i madkundskab og generelt. Vi taler om hvordan at sund mad og klimavenlig og bæredygtig mad hænger sammen og skaber en win-win situation ved at udbrede viden om bæredygtig mad. 

6 minutter

4.  Klimakostråd i skolekøkkenet

Vi kommer ind på hvordan man kan bringe de nye klimakostråd fra fødevarestyrelsen ind i sin undervisning og det svære ved at skulle ændre madkultur. 

5 minutter

5.  Hvordan kan sætte gang i en mere bæredygtig undervisning?

I denne lektion fortæller vi om hvordan man så i praksis kan implementere bæredygtighed i undervisningen, og vigtigheden af at tage små, men sikre, skridt, så alle børnene kan være med i forandringsprocessen.

9 minutter

6.  Opsummering

Vi tager en kort opsummering af de pointer vi har haft gennem kurset.

4 minutter

Bæredygtighed i madkundskab

Uffe Kjeldgaard Truelsen

Uffe Kjeldgaard Truelsen

Uddannet kok og AU i ledelse

Uffe Kjeldgaard Truelsen har over 20 års erfaring med mad, mennesker og det at skabe en ramme for det gode måltid. Han er uddannet kok, og i sommeren 2020 blev han færdig med en AU i ledelse. Dermed har Uffe blandet teori og en solid praktisk faglighed med en kreativitet, der kan finde solide løsninger, der virker i en travl køkkenhverdag. I næsten 10 år stod Uffe i spidsen for en gennemgribende forandring af køkkenkulturen på Horne Efterskole, hvor han omlagde køkkendriften fra 0 til over 90 % økologi. Februar 2020 gik han fra deltid til fuldtid i Køkkenkultur og arbejder nu med køkkenudvikling, foredrag, supervision, undervisningsforløb, workshop, teambuilding og podcast.