Varighed ca. en time
STU kurset er pr. oktober 2024 opdateret med gældende regler, herunder de regler, der først træder i kraft 1. januar 2025.
Som fagperson i den kommunale ungeindsats, som underviser på en STU-institution eller som medarbejder i et jobcenter, der arbejder med unge, som har brug for en særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse for at opnå personlige, sociale og faglige kompetencer til en så selvstændig voksentilværelse som muligt, er det vigtigt at kende de overordnede regler for STU.
Når du gennemfører dette kursus, lærer du at målgruppevurdere den unge og du får – udover de overordnede rammer for STU – kendskab til forløbsplan, ressourcepapir og uddannelsesbevis, samt STU-forløbets elementer.
Kurset sigter efter at give dig de nødvendige redskaber til bedst muligt at kunne vejlede den unge – og eventuelt myndighedsindehavere – og sammen finde ud af, om STU er den rette indsats for den unge, og i givet fald, hvordan den bedst muligt tilrettelægges ud fra den unges ønsker og behov.
Du får også et overblik over snitflader, ydelser under STU og krav til registrering af leverandører og kvalitetsaftaler, ligesom du ved, hvem der har ansvar for hvilke elementer i den unges STU.
Kurset har fire overordnende formål:
Kurset henvender sig til lærere, pædagogisk personale, skoleledere og andre i kommunen med interesse for emnet.
I første lektion giver Ea en introduktion til STU. Du vil få et overblik over lovgrundlag og snitflader, herunder de forvaltningsretlige regler. Desuden får du et overblik over parterne i STU-forløbet, samt overblik over selve STU-forløbet og de elementer, der kan være i det.
I denne lektion gennemgår Ea formålet med og intentionerne bag STU-loven. Du lærer, hvem der er i målgruppen for STU og hvilken aldersgruppe de har. Vi kommer omkring retskravet på uddannelse og ser desuden på, at der skal træffes afgørelser, samt hvilke klagemuligheder der er.
I denne lektion får du en gennemgang af den vejledning, som den unge skal have om STU. Vi kommer omkring målgruppevurdering, visitation, forløbsplan og den unges ret til frit valg af uddannelsessted. Slutteligt gennemgår Ea selve opstarten på STU.
Denne lektion gennemgår selve STU-forløbet samt muligheden for afklaringsforløb. Ea giver desiden en gennemgang af uddannelses elementer og runder til sidst reglerne om ferie for de unge, der deltager i et STU-forløb.
I denne lektion lærer du om mulighederne for afbrydelse af STU - herunder den unges mulighed for at afbryde STU og når kommunen gerne vil afbryde STU. Du får også en gennemgang af en almindelig afslutning af et gennemført STU-forløb.
Denne lektion gennemgår forsørgelsesmuligheder for den unge, der deltager i STU. Du vil høre om befordringsreglerne, og afslutningsvis runder Ea undervisningsmidler og hjælpemidler under STU.
Denne lektion giver dig et indblik i økonomi og kvalitetsaftaler for STU-forløb. Du lærer, hvordan kommunen godkender de forskellige leverandører af STU-forløb, og hvordan der indgås kvalitetsaftaler med STU-institutionerne. Derudover gennemgår vi, hvem der er betalignskommune, og ser desuden mere generelt på den kommunale økonomi i et STU-forløb.
I den sidste lektion får du et overblik over, hvilke nye regler der er kommet med lovændringen, som trådte i kraft 1. august 2023. Du får også en gennemgang af de overgangsbestemmelser, der er relevante for de unge, der er i gang med STU.
Ea har over 20 års arbejdserfaring indenfor beskæftigelsesområdet - på jobcentre i hele landet og som socialfaglig konsulent samt 2 års erfaring som leder af en sygedagpengeafdeling. Hun er konsulent i eget firma, hvor hun blandt andet rådgiver om: • Faglig opkvalificering af medarbejdere • Supervision og sagsgennemgang • Arbejdsgangsbeskrivelser • Interne undervisningsdage i specifikke emner efter behov • Konkret sagsbehandling i udvalgte sager