Denne video er en forsmag på kurset. Start kurset for at se alle lektioner og hente kursusmaterialet.

Om kurset

Udgivet d. 2024-09-11

Forberedende grunduddannelse - FGU

Varighed ca. en time

Som fagperson i den kommunale ungeindsats, som underviser på en FGU-institution eller som medarbejder i et Jobcenter der arbejder med unge, der har brug for en særlig forberedende indsats for at kunne gennemføre en ungdomsuddannelse eller komme i beskæftigelse, er det vigtigt at kende de overordnede regler for FGU.

Når du gennemfører dette kursus, lærer du at målgruppevurdere den unge og du får – ud over de overordnede rammer for FGU – kendskab til de 3 uddannelsesspor og hvordan de hver især kan tilrettelægges med virksomhedspraktik og kombinationsforløb.

Du får også kendskab til uddannelsesplan, forløbsplan, den unges pligt til at deltage aktivt og hvilke sanktionsmuligheder der er.

Kurset sigter efter at give dig de nødvendige redskaber til bedst muligt at kunne vejlede den unge – og eventuelt myndighedsindehavere – og sammen finde ud af om FGU er den rette indsats for den unge, og i givet fald, hvilket uddannelsesspor der vil være det mest passende for den unge.

Du får også et overblik over de støttemuligheder, der er for unge på FGU, ligesom du ved, hvem der har ansvar for hvilke elementer i den unges forberedende grunduddannelse.

Kurset har fire overordnende formål:

  • At give dig generel og overordnet viden om FGU
  • Give dig viden om målgruppen til FGU og målgruppevurdering
  • Give dig kendskab til de 3 uddannelsesspor; Almen Grunduddannelse (AGU), Produktionsgrunduddannelse (PGU) og Erhvervsgrunduddannelse (EGU)
  • At du får overblik over reglerne for aktiv deltagelse, sanktioner, egenbetaling og prøve- og uddannelsesbeviser

Målgruppe

Kurset henvender sig til lærere, pædagogisk personale, skoleledere og andre i kommunen med interesse for emnet.

Lektioner

1.  Intro til FGU

I lektion 1 får du en Introduktion til FGU, herunder overblik over lovgivningen, uddannelsens formål og muligheden for skoleydelse.

14 minutter

2.  Målgruppe, målgruppevurdering og uddannelsesplan

I lektion 2 ser vi på, hvem der er i målgruppen, målgruppevurdering og uddannelsesplan. 

11 minutter

3.  Overordnet om FGU

I lektion 3 gennemgår Ea de overordnede regler for FGU, herunder varighed, mulighed for forlængelse, nedsat tid, valgfag og mulighederne for støtte.

14 minutter

4.  Almen grunduddannelse - AGU

Lektion 4 handler om det spor, der hedder Almen grunduddannelse – AGU. 

4 minutter

5.  Produktionsgrunduddannelse - PGU

Lektion 5 handler om det spor, der hedder Produktionsgrunduddannelse – PGU. 

4 minutter

6.  Erhvervsgrunduddannelse - EGU

Lektion 6 handler Erhvervsgrunduddannelsessporet – EGU. 

8 minutter

7.  Deltagelse og afslutning af FGU

I 7. og sidste lektion kommer vi ind på reglerne for aktiv deltagelse og mulighed for sanktioner, ordensregler og registrering af deltagelse. Vi ser på prøver og kompetencebevis og uddannelsesbevis.

12 minutter

Ea Lundsteen Olsen

Ea Lundsteen Olsen

Socialrådgiver og konsulent med speciale inden for beskæftigelse, integration og ledelse

Ea har over 20 års arbejdserfaring indenfor beskæftigelsesområdet - på jobcentre i hele landet og som socialfaglig konsulent samt 2 års erfaring som leder af en sygedagpengeafdeling. Hun er konsulent i eget firma, hvor hun blandt andet rådgiver om: • Faglig opkvalificering af medarbejdere • Supervision og sagsgennemgang • Arbejdsgangsbeskrivelser • Interne undervisningsdage i specifikke emner efter behov • Konkret sagsbehandling i udvalgte sager